Sår under høyre stortå og svart område under fotsålenSår under fotsålen - sukkersyke

Denne herren i slutten av 60-årene tok kontakt fordi han i 4-5 uker hadde hatt et sår under høyre stortå. 

Han var bekymret fordi såret ikke ville gro, og fordi foten hadde blitt rød, hoven og vond. Fem måneder tidligere hadde han vært hos sin egen lege i en annen anledning og da fått påvist forhøyet sukkerinnhold i en blodprøve. Nærbilde av foten viser et åpent sår på undersiden av høyre stortå og et svart område på undersiden av fotsålen. 

Deformerte negler og hoven høyre stortåSett ovenfra får man også inntrykk av deformerte negler og en svært hoven høyre stortå.

Både sukkersyke og normal aldring kan gi redusert følsomhet i føttene, hvilket kan medføre at man ikke oppdager eller glemmer at man har et sår under foten. Hvis et slikt sår forblir ubehandlet, vil det kunne utvikle seg til dype infeksjoner slik som i dette tilfellet.

Røntgenbildet av denne pasientens høyre fot bekreftet mistanken om en dyperegående infeksjon med ødeleggelse av benvevet (osteomyelitt).

Røntgenbilde av osteomyelitt - infeksjon i benPasienten ble innlagt på sykehus med tanke på antibiotikabehandling og sannsynligvis også amputasjon av det døde vevet i stortåen for å forhindre videre utbredelse av infeksjonen.

Tips til lege og pasient:

Leger som behandler pasienter med sukkersyke eller av andre grunner redusert følsomhet i foten, bør minne om viktigheten av godt fotstell og selv regelmessig undersøke for eventuelle oversette sår under føttene på pasienten.

Hvis du selv har nedsatt følelse under føttene, bør du jevnlig undersøke, gjerne ved å legge et speil på gulvet, med tanke på om du kan ha et uoppdaget fotsår. Det kan for mange, spesielt for eldre pasienter med sukkersyke, også være lurt å bestille time til fotpleie med jevne mellomrom.

Her kan du lese flere pasienthistorier fra Oslo Legevakt


© Oslo Legevakt

Skrevet av Arne Westgaard (lege), 27.2.01