Bestilling av fagbøker fra utlandet

Undertegnede har lang erfaring med bestilling av bøker fra Amazon, både fra USA og England, og anbefaler dette gjerne videre.

 

Kjøpe bøker online eller i tradisjonell bokhandel?

Som oftest finner jeg det mest praktisk å bestille utenlandske bøker på nettet. Det er kjapt og enkelt, og jeg får bøkene direkte i posthylla mi på jobben ofte etter bare noen få dager. Noen ganger ønsker jeg imidlertid å bla litt i bøkene først eller få tips direkte fra personalet i fagbokhandelen, og da er selvsagt et tradisjonelt bokkjøp å foretrekke. Jeg vil også legge til at vi neppe er tjent med at de fysiske bokhandlene forsvinner, så for å støtte opp om dem er det nok en fordel om vi kjøper bøkene der. Men på nettet er utvalget større, og som oftest er det fyldig omtale av bøkene.

 

Pris og betalingsmåte

Betalingen foregår enkelt og smertefritt med VISA eller Mastercard. Prisen er faktisk nesten bestandig lavere, selv med porto og ekspedisjonsgebyr tillagt. Unntaket er når de norske bokhandlene gir spesielle rabatter, som studentrabatt. Det kan f.eks. også nevnes at Gnist Akademika for tiden har en slik rabattavtale for ansatte ved Universitetet i Oslo.

 

Amazon.com eller .uk?

Amazon er ikke eneste fagbokhandelen på Internett, men en særdeles veletablert og pålitelig bokhandel med kontorer foruten i USA og England også i mange andre land. Jeg synes vanligvis det er greiest å bestille fra England (www.amazon.co.uk), fordi dette etter min erfaring gir kortest leveringstid. Det er likevel noe variasjon i utvalget mellom bokhandlene, og hvis leveringstiden via den engelske filialen oppgis å være lang, kan det lønne seg å sjekke leveringstiden i USA (www.amazon.com).

 

Svingninger i valutakursene (svak dollar, sterkt pund) kan også gjøre det gunstigere å kjøpe bøkene fra USA (hvor pris oppgis i dollar) sammenlignet med fra England (hvor pris oppgis i pund), men det er neppe mer å spare på denne måten på en vanlig bestilling til noen hundre kroner enn noen tiere.

 

OBS: Bøker kan kjøpes toll- og momsfritt, mens CD-plater i forsendelser som til sammen har verdi over kr 200, belastes med gebyr fra Posten, og dette gebyret betales altså ved henting på postkontoret (postoppkrav) og kommer altså på toppen av den prisen som oppgis fra Amazon.

 

Skrevet 11.06.2004, oppdatert 24.11.2005

Arne Westgaard

 

www.legevakten.no

 


Reklamen leveres av Google, uavhengig av Legevakten.no.

NB: Vær spesielt varsom ved tilbud om å få kjøpe medisinske produkter over Internett.