Googlewww.google.no

Google - verdensledende på nettsøk

separator

Visste du at Googles suverene søkemotor blant annet har bidratt til å gjenforene en datter med sin mor etter 34 års leting?

Å google på nettet

De fleste av oss søker nok etter informasjon av litt mindre viktig karakter enn vår egen mor. For stadig flere erstatter Googles søketjenester diverse andre informasjonskilder. Faktisk er søk generelt blitt så viktig i vårt samfunn at større bedrifter ansetter egne søkeansvarlige.

Googles tjenester

For vitenskapelig medisinsk informasjon kan artikkelsøk med Google Scholar trygt anbefales. Google Scholar skiller seg fra PubMed ved at søkeresultater rangeres etter antatt viktighet av artiklene. Rangeringen er basert på antall siteringer, og hyperlenker bringer en videre til både siterende artikler og originalartikkelen.

I en lederartikkel for litt over et år siden oppsummerte British Medical Journal erfaringene med Google og slo fast at det nå for mange medisinske tidsskrifter var Google Scholar som ledet flest besøkende til artikler i eget tidsskrift - Google Scholar overgikk altså i mange tilfeller selveste PubMed. I BMJ-lederen ble Google oppfordret til å ta sin prisbelønte teknologi i bruk for å lage en egen medisinsk portal, for å spare verden for overflødig, dårlig og ubrukelig informasjon som Internett nå til dels flyter over med. Et år etter har de faktisk også gjort det, ved å presentere innhold i DMOZ (Open Directory Project), en omfattende emneportal basert på manuelle registreringer av frivillige emneredaktører, kombinert med egen rangeringsteknologi for å få frem de beste nettstedene først på listen. Søk etter norsk medisinsk informasjon fungerer dessverre ikke spesielt godt ennå.

I knivskarp konkurranse med andre søke-giganter har Google etter hvert levert mange tilleggstjenester. Blant annet har de kommet med egne søkemotorer for å søke i bøker (fulltekst), blogger, nyheter (blant annet medisinske nyheter), vitenskapelige artikler, kart, samt etter patenter, finansiell informasjon og for shopping. Mange av disse tjenestene fungerer nok ikke så godt for norske forhold ennå. En underholdende opplevelse er Google Earth, som er en interaktiv globus man kan laste ned gratis, med kart over hele verden - blant annet over Norge - kartene er ofte så gode og detaljerte at man kan fokusere på enkeltbygninger og detaljer i landskapet.

Les mer:

How Google is changing medicine
BMJ 2005;331:1487-1488 (24. desember)

Googles tjenester

separator

 

 

www.legevakten.no