Vedvarende
plager etter ankelforstuing? En 19 år gammel kvinne tok kontakt pga vedvarende smerter og hevelse etter belastning, samt knepping, 6 måneder etter å ha forstuet ankelen ved fall fra hest.
(Røntgenbildet til høyre er tatt 6 måneder etter skaden)
· Sykehistorien taler for luksasjon av peroneus-senen? · Plagene skyldes instabilitet som følge av syndesmoseskade? · Det er normalt med smerter og hevelse inntil ett år etter en enkel ankelforstuing? · Symptomene skyldes partiell ruptur av laterale ankelligamenter og mangelfull opptrening? · Bildet viser et brudd i talus, som er forenlig med hennes plager? · Bildet viser en Tillaux-fraktur, som er vanlig i denne aldersgruppen?
Svar: Osteochondral fraktur i talus.
Kilde: The Physician and Sportsmedicine: · Persistent Ankel Pain After a 'Simple Sprain'
Både luksasjon av peroneus-senen, syndesmoseskade, ligamentruptur og i tillegg impingment er aktuelle differensialdiagnoser ved vedvarende plager et halvt år etter en ankelforstuing. Røntgenbildet som i dette tilfellet er tatt av pasientens ankel et halvt år etter skaden viser tydelig at det foreligger en osteochondral fraktur i laterale talus. Ofte er det imidlertid nødvendig med MR av ankelen for å diagnostisere en slik skade.
Ved vedvarende plager etter ankelforstuinger, bør det undersøkes på nytt med tanke på aktuelle differensialdiagnoser: · ny klinisk undersøkelse · ny røntgenundersøkelse Eventuelt: · MR-undersøkelse av ankelen Det bør vurderes om pasientens opptrening etter ankelskaden har vært adekvat.
Tillaux-fraktur er ført opp på listen ovenfor for å villede leseren, men er ikke en aktuell differensialdiagnose hos en 19-åring. En Tillaux-fraktur er vanlig i 13-15 års alderen, når vekstskiven er i ferd med å lukkes. Dette skjer normalt fra medial- til lateralsiden, og midtveis i denne lukningsprosessen kan et kraftig drag fra fremre syndesmose løsne et benfragment fra tibia. Ved mistanke om Tillaux-fraktur, tar man ofte CT eller MR av ankelen for nøyere kartlegging av bruddet.
Bakgrunnsartikler i The Physician and Sportsmedicine: · Persistent Pain After Ankle Sprain: Targeting the Causes · Managing Ankle Sprains: Keys to Preserving Motion and Strength · Evaluation and Treatment of Ankle Sprains - Clinical Recommendations for a Positive Outcome Se også Wheeless' Textbook of Orthopaedics: Ankle Sprain
Skrevet av Arne Westgaard, 13.07.01, sist endret 16.06.2006. (--> flere quiz på legevakten.no) |