Bør norsk ungdom tilbys HPV-vaksine?

Gardasil - en vaksine mot humant papillomavirus (HPV) - er nå i salg i Norge. Vaksinen er mer enn 90 % effektiv mot HPV-smitte og celleforandringer i livmorhalsen. Har vi råd til å gi vaksinen til alle unge jenter her i landet, eller vil dette bare bidra til sexpresset overfor norsk ungdom?

Av: Arne Westgaard, lege

Kondylomer er en av de vanligste seksuelt overførbare sykdommene i Norge. Kondylomvirus overføres ved ubeskyttet seksuell kontakt og kan føre til celleforandringer i livmorhalsen.

Virusinduserte celleforandringer regnes som den hyppigste årsaken til livmorhalskreft. På verdensbasis rammes en halv million kvinner av livmorhalskreft årlig.

I Norge ble det i 2004 avdekket 270 nye tilfeller av livmorhalskreft. Forekomsten har vært synkende de siste årene som følge av screening mot livmorhalskreft. Til tross for at forekomsten av HPV-smitte øker, er det stadig flere som får avdekket celleforandringer på et tidlig stadium og derfor unngår å utvikle kreft. Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft ble landsdekkende i 1995.

Kreftregisteret bruker ord som "gjennombrudd" for å betegne den nye HPV-vaksinen, som også norske kvinner har vært med på utprøvingen av. I USA er det imidlertid i siste time kommet etiske motforestillinger mot innføringen av vaksinen.

Les mer her:

· HPV vaccine and adolescents' sexual activity (BMJ 2006;332:1106-1107)

· HPV-vaksine forhindrer livmorhalskreft (Kreftregisteret)

· HPV-vaksine mot livmorhalskreft (Tidsskrift for Den norske lægeforening)

· HPV-vaksine kan komme til høsten (Dagens Medisin 11-06, 8. juni 2006):

Sitat: "To nye vaksiner mot HPV blir trolig snart godkjent i USA, og de kan bli tilgjengelige i Norge til høsten. Ifølge gynekolog Ole Erik Iversen er jenter i 12-13-årsalderen mest aktuelle for vaksinering. ... I første omgang vil vaksinene bli mulig å kjøpe på resept. På sikt kan de bli del av et vaksinasjonsprogram. Til høsten kommer Folkehelseinstituttet med en rapport om HPV-vaksinene. ... Det vil være mest aktuelt å vaksinere jenter i alderen 10-15 år. ... Det er ennå ikke klart hva vaksinen vil koste... rundt 1000-1500 kroner."

Bakgrunn:

· Vedrørende pågående utredninger om HPV-vaksine (Helse- og omsorgsdepartementet)

· Legemiddelanmeldelse - Gardasil (Legemiddelverket)

· Vurdering av effekt av profylaktiske HPV-vaksiner (Kunnskapssenteret)

· Preparatomtale Gardasil (Felleskatalogen)

· Temanummer New England Journal of Medicine om HPV-vaksine (N Engl J Med 2007;356)

 

Skrevet: 12.05.2006, oppdatert 10.05.2007

 

Tilbake til pasient/tips

 

www.legevakten.no


Reklamen leveres av Google, uavhengig av Legevakten.no.

NB: Vær spesielt varsom ved tilbud om å få kjøpe medisinske produkter over Internett.